A complete suggestive tutorials of English for class-XI and class-XII of WBCHSE. All notes are of teachers' choice.

Almost 100% Common notes with a minimum 80% marks if notes and instructions are properly followed.

WBCHSE English Notes

Our Price

All Notes :
  • CLASS- XI - RS. 800/-

    Contact us to get the complete notes to-

    WhatsApp: 8327395055
    Email: hsenglishnotes@gmail.com

  • CLASS- XII - RS. 1000/-

    Contact us to get the complete notes to-

    WhatsApp: 8327395055
    Email: hsenglishnotes@gmail.com

  • Full Notes Combine -

    *Prose
    *Poem
    *Drama
    *Writing
    *Suggestion
    *Time to time update
    *One Free Mock Test

  • Asleep in the Valley (Model Answer)

    By Quench English Tutorials

    Read More

    Asleep in the Valley (Model Answer)

    “  In his side there are two red holes”    who has been raftered to here as ‘his’ ?  What do the red holes indicate? What is the irony of the line   / what does the line suggest?                                                                                                                                    OR                                                             [1+2+3] 

    How does the picture of the soldier describe the tragedy of war?

    `                                                                                      OR

    How the anti-war attitude of the poet is expressed in the poem asleep in the volley?

    OR         

                   What does the poet want to show at the end of the poem?

    Ans. In the poem ‘Asleep in the Valley’ (Le Dormeur du Val) by Aurther, Rimbaud the pronoun ‘his’ in the line is referred to a  young soldier lying in a small valley.

    • The two red holes indicate two wounds caused by a bullet. It suggests that the soldier is in his eternal sleep. He has been shot in the bottle field to dead.
    • The French poet Arthur Rimbaud in the poem ‘ Asleep   In the volley ‘ presents a horrible picture of warfare by using some images. Being a soldier the poet had firsthand experience of the grim reality of war. The poem opens with a beautiful description of a small green valley. A soldier appears to be sleeping in the lap of nature. His innocent nature is shown by his smile which is like an infant’s- gentle, without guile. His open-mouthed indicates his deep sleep. Nature provides him the pillow made of fern. But in the end the reader gets a sudden shock as his body has two bullet wounds. He is not sleeping but is killed. He is the casualty of modern warfare everything of the valley represents life and growth but the soldier is pale and dead It highlights the brutality of war. It reminds us of the words of Wilfred Owen:

    “ The pity of war, pity war distilled”.

    Contact us for complete notes to -

    8327395055 hsenglishnotes@gmail.com

    Let us reach out to all others who are in need of help

  • Jimmy Valentine (Short Question Answer)

    By Quench English Tutorials

    Read More

    Jimmy Valentine (Short Question Answer)

     JIMMY VALENTINE

    1. Who wrote the story Jimmy Valentine?

    Ans. William Sydney Porter, better known as O’ Henry wrote the story Jimmy Valentine.

    2. What is the original title of the story?

    Ans. ‘A Retrieved Reformation’ is the another/original title of the story Jimmy Valentine.

    3. Who was Jimmy Valentine?

    Ans. Jimmy Valentine was a safe burglar.

    4. Why was Jimmy put in to jail? 

    Ans. Jimmy was put in to jail for Springfield safe burglary.

    5. How long Jimmy was in jail?

    Ans. Jimmy was in jail for ten months in his four years sentence.

    6. Who gave the pardon to Jimmy?

    Ans. Jimmy was pardoned and signed for release by the Governor.  

    7. How long did Jimmy expect to be in jail?

    Ans. Jimmy expected to be in jail only for three months at the longest.

    8. What did the warden advice to Jimmy?

    Ans. The warden advised Jimmy not to crack a safe anymore and to live a straight life.

    9. What was the number of Jimmy as recorded in the jail’s register?

    Ans.  Jimmy was recorded as 9762 in the jail.

    10. What was written beside 9762 on the register book in jail?

    Ans. ‘’Pardoned by Governor” was written in the book where Jimmy was chronicled as 9762.

    Contact us for complete notes to -

    8327395055 hsenglishnotes@gmail.com

    Let us reach out to all others who are in need of help

  • Model Project Class XI

    By Quench English Tutorials

    Read More

    Model Project Class XI

    4TH PAGE (out of 12)

    EXPERIMENTAL DATA

    I have completed my project working for five days. The experience and my work for each day are described below.

    FIRST DAY: Selection of the topic

                       Read and collect information

                       Preparation of project book

    SECOND DAY:  groups were made

                            Events were discussed

                            Thought were made

    THIRD DAY: Rough draft was made

                         Teacher’s suggestion was taken

                          Draft was modified      

    FOURT DAY: Individual work was produced

                          Amendments were made

                         Student’s views were invited


    FIFTH DAY: Final copy was made

                       Checked and verified the final copy.

            Finalization and produced to teacher

    Contact us for complete notes to -

    8327395055 hsenglishnotes@gmail.com

    Let us reach out to all others who are in need of help

  • Model Project Class-XII

    By Quench English Tutorials

    Read More

    Model Project Class-XII

    Page-8  (out of 10)

    But more wonders are there for him. ‘The streams of little children are entering through a big hole on the wall. They are filling his garden flowers and leaves. Serang comes down. The children get afraid, and begin to run. But he stops them. Turns to them lovingly and tells them softly. “This garden is for you. You are the real flowers of this garden. Play here as you like and let me play with you.”

     A little child; with white flowers all Over him advances and says, “‘You are really good, my friend”. Serang tries to talk but the child vanishes. Tears roll on. Serang does no more go elsewhere. He remains in his palace and participates in the children’s play. He searches for that little child, but sees him no more. He asked the children about the little boy. But no one can tell anything about the boy.

     The old and infirm Serang now watches and admires the play of the little children, sitting in a big arm-chair. One evening as he is watching the play, he sees that little child near a small tree of white flowers.  He seems to beacon him. Serang anyhow, reaches the child : He finds with shock and sorrow some mark wounds, on his little  leg and hands.He calls out loudly, “Who has dared to wound thee? “ The child smilingly replies, “These are the wounds of love.”

    Contact us for complete notes to -

    8327395055 hsenglishnotes@gmail.com

    Let us reach out to all others who are in need of help

  • The Proposal (Model Answer)

    By Quench English Tutorials

    Read More

    The Proposal (Model Answer)

    Q. Comment on the character of Lomov.     

    Ans: The one act play ‘The Proposal’ by Anton Chekhov revolves round Lomov’s marriage proposal to Natalya. Lomov is very interesting character of its own accord. He represents the class of feudal landowner who considers marriage to be a social relation and not merely a personal affair. His intention is to maintain his social status. He comes to propose Natalya Stepanovna , ‘an excellent housekeeper, not bad-looking, well-educated’ but engages in quarrelling with her over Oxen Meadows, an dispute land and over their dogs Guess and Squeezer. By nature he is a sort of pessimist and plagued by his real and imaginary illness. He suffers from insomnia and spends sleepless nights. He is egoistic in nature and makes fuss over trifles. He is not stable in his purpose and makes ridiculous decisions. However, in the end he succeeds to achieve his purpose.

    Contact us for complete notes to -

    8327395055 hsenglishnotes@gmail.com

    Let us reach out to all others who are in need of help

  • DayBreak (Model answer)

    By Quench English Tutorials

    Read More

    DayBreak (Model answer)

    1. ‘’It crossed the churchyard with a sigh

    And said, Not yet in quite lie”- who crossed the churchyard? Why did it sigh? What did the wind say while crossing the churchyard? Why did it say so?

    Or

    And say “ Not yet in quiet lie” who said this words and to whom? Why did it say so?

    Or

    How did the mood of the poem change at the end of the poem ‘Daybreak’?

    Ans. The sea wind crossed the churchyard in the poem ‘Daybreak’ by Henry Wadsworth Longfellow.

    The wind sighed for the dead who were buried in the churchyard. The wind felt sympathy for them.

    The wind asked the dead to lie in their eternal sleep till the Final Day of Judgment.

    In the poem “Daybreak” the wind comes out of the sea and announces the advent of a new day. It acts like a messenger and urges everything to start their duties and activities. But while crossing the churchyard it feels sympathy and sighs for dead man. It appeals the deed to lie and enjoy their eternal sleep. It is not the proper time for the deed to wake up. They have to rise on the day of Final Judgment. By the phrase ‘not yet’ the poet refers to the Christian belief of resurrection of dead on Doom’s Day. So he asks the dead to enjoy the calmness of their tombs and to have sound sleep.      

    Contact us for complete notes to -

    8327395055 hsenglishnotes@gmail.com

    Let us reach out to all others who are in need of help

  • The Eyes Have It (Model Answer)

    By Quench English Tutorials

    Read More

    The Eyes Have It (Model Answer)

    1. “Yes this is the best time”

                    Who said this and to whom?

                    Which time is the best time and for which?

                    Why is this the best time?

    Or, “How lucky you are”

                    Who and why was lucky?

                    Narrate the scenic beauty of Mussoorie.

    Or, “She was silent”

                    Who was silent?

                    Why she was silent?

    Or, Briefly describe the conversion of the narrator and the girl about the hills in Mussoorie.

     Ans. In the short story “The Eyes Have It” by Ruskin Bond the narrator said the above line to the girl who was his co-passenger in the train.

    October is the best time for visiting Mussoorie.

    While talking to the girl co-passenger, the narrator told that he was going Dehra and then to Mussoorie. The Girl told the narrator to be lucky and also added that she liked hills, specially in october. The narrator also said that Octoberis the best time calling on his memories. He gave a beautiful description of the scenic beauty of Mussoorie. He told that the hills are covered with wild Dalhias. The sun is delicious to feel. At night one can enjoy sitting in front of a log fire and drinking a little brandy. In October the hills are not crowded as most of the tourists have gone. The roads are quiet and almost deserted. The girl was spell bound at this description of her fairy land and remained silent.

    Contact us for complete notes to -

    8327395055 hsenglishnotes@gmail.com

    Let us reach out to all others who are in need of help

Each Topic

  • One poem - Rs. 100/-

    Contact us to get the note to-
    WhatsApp: 8327395055
    Email: hsenglishnotes@gmail.com

  • One Prose - Rs. 100/-

    Contact us to get the note to-
    WhatsApp: 8327395055
    Email: hsenglishnotes@gmail.com

  • Project - 100/-

    Project includes-
    *Front Page
    *Format
    *Main project
    *Colour picture
    *Full guideline

    Contact us to get your project to
    WhatsApp: 8327395055
    Email: hsenglishnotes@gmail.com

  • Suggestion - Rs. 200/-

    Coming Soon

Successful Students

Send your suggestion

Let us reach out to all others who are in need of help

Top